Turhautuminen tappaa motivaation

Jokainen tunnistaa varmasti tilanteita elämässään, kun huomaa olevansa lopen kyllästynyt taistelemaan tuulimyllyä vastaan. Vähitellen huomaa myös taistelutahtonsa hävinneen tyystin, ja ennemmin poistuu itse paikalta kuin jatkaa turhalta tuntuvaa taistoa tavoitteensa eteen. Luovuttaa, koska energiaa syövä kamppailu ilman minkäänlaisia tuloksia on turhauttavaa.

Edellä kuvailtu tilanne voi olla yhtä hyvin todellisuutta niin parisuhteessa, muussa ihmissuhteessa, kuin työmaallakin.  Kummassakin tapauksessa, motivaation katoamisen tulisi olla viimeistään se punaisena vilkkuva varoitusvalo, joka yrittää herättää huomaamaan missä mennään. Joskus voi olla vaikea huomata sitä, että toinen on luovuttamisen partaalla, etenkin jos ihmissuhteessa on muutenkin haasteita. Toinen voi vetäytyä, ja tulla välinpitämättömäksi.

Työelämässäkin hyvä johtaja voi tunnistaa motivaation hiipumisen alaisessaan. Se kuitenkin vaatii esihenkilöltä hyvää ihmistuntemusta, sekä aitoa kiinnostusta alaistensa työhyvinvointiin. Sillä tunnollinen ja kiltti työntekijä usein venyy ja vanuu, kunnes tulee raja vastaan, ja lanka napsahtaakin lopulta kerrasta poikki. Usein silloin työnantaja vaihtuu ja tämä tulee nykyiselle työnantajalle täysin puskista, jolloin ollaan pulassa. Kuorma-autollinen hiljaista tietoa vaihtaa taloa, ja luottotyöntekijä karkaa käsistä aivan kuin se niin varmalta saaliilta tuntunut oma ennätyskala toissakesänä Torniojoella. Ja sama voi tapahtua missä tahansa ihmissuhteessa. Motivaatio on kuin ankkuri. Oli tyyni tai myrsky, paatti pysyy paikoillaan turvallisesti. Mutta köyden katketessa ei tarvitse olla tuulenvirettäkään, kun virta vie mukanaan ja saa sanoa arvokkaalle veneelleen hyvästit.

Meitä jokaista ohjaa motivaatio, aivan joka asiassa

Siksi motivaatio on valtavan merkityksellinen asia, jonka tärkeyteen yritystenkin olisi hyvä herätä. Olen toki itsekin vastannut asiantuntijatehtäviin hakiessani soveltuvuuskokeessa kysymykseen, mikä sinua motivoi. Vaan paikan vastaanotettuani en ole yhdessäkään yrityksessä kuullut asiasta sen koommin, tai nähnyt kuinka motivaatiota hyödynnettäisiin johtamisessa. Vetelin edellisessä lauseessa tarkoituksellisesti mutkat aika suoriksi ja karrikoin, mutta aidosti olen ollut suorastaan hämmästynyt. Hämmästynyt siitä, kuinka yritysmaailmassa hukataan valtava potentiaali tämän vuoksi.

Valmentaessani motivaatio on aina jollain lailla läsnä, vaikka käsiteltävä aihe olisikin jotain ihan muuta. On tärkeää ymmärtää motivaation ohjaavan ihmisen toimintaa aina heräämisestä nukkumaanmenoon asti. Motivaatio on kuitenkin sanana monelle hankala, ja siitä tulee mieleen lähinnä kuntosalin mainokset. Koiran motivaatio on helpompi tulkita ja ymmärtää. Se istuu, kun näkee nakin omistajan kädessä, sen toimintaa ohjaa siis ravinnonsaanti, eli ajatus nakista mahassa. Metsästyskoiran motivaatiota metsästystilanne ruokkii monin tavoin niin valtavasti, että se antaa päivän aikana kaikkensa ja nauttii joka hetkestä. Senkin motivaation saa toki ihminen toiminnallaan nujerrettua, jos omistaja ei tunne koiraansa ja toimii ymmärtämättömästi. Samalla lailla voi esihenkilö tai johtaja onnistua tietämättään nujertamaan työhönsä intohimoisestikin suhtautuvan työntekijän motivaation. Ihmisen motivaatioon vaikuttaa monitahoinen kokonaisuus, ja siihen liittyy myös paljon tunteita, opittuja käytösmalleja, tulevaisuuden suunnitelmia ja ympäristö ihmisineen. Myös siellä työmaalla. Haasteellista työnantajille tässä on se, että ihmisiä ei suinkaan aina motivoi samat asiat, ja sen tunnistaminen ja ymmärtäminen voi joskus olla vaikeaa. Sama pätee myös kotona ja ihmissuhteissa, emme suinkaan ohjaudu aina samoista syistä, ja se voi aiheuttaa helposti kitkaa ja ärräpäitä.

Elämme myös hyvin nopeatempoista ja hektistä aikaa, jossa ihmisten turhautuminen on tietyllä tavalla nostanut ennennäkemättömällä tavalla päätään. Jos joku asia ei heti miellytä tai tapahdu tarpeeksi nopeasti, jatketaan matkaa ennen kuin tervetulokahvit ehtivät kupissa jäähtyä. Silloin olisi varmasti hyvä hetki pysähtyä, ja pohtia onko omat halut, tarpeet ja tavoitteet varmasti selvillä, ja toimiiko niiden mukaisesti. Lyhytjänteisyys ja kärsimättömyys eivät ole aina paras keino saavuttaa asioita, ja ympäröivien ihmisten motivaatiot ovat silloin koetuksella. Asian äärelle pysähtymällä, voi erottaa aidot tarpeet ja tunteet, tunnistaa kenen tavoitteita kohti on menossa (aina ne eivät todellisuudessa ole omiamme, vaikka niin kuvittelemme), ja löytää tyystin uudenlaisen eteenpäin vievän motivaation tehdä asioita. Siinä missä tämä on tärkeää ihmisen henkilökohtaisen elämän kannalta, sen tulisi olla tärkeää myös työllistävän yrityksen henkilöstö- ja johtamisstrategian kannalta.

Mikä sitten ruokkii ihmisen motivaatiota?

Vastaus on helppo, toteutus ei aina. Kysy, kuuntele, ymmärrä kuulemasi, lue rivien välistä, ja toimi sen mukaan. Ei siis riitä, että selvität mikä motivoi kysymällä ja jättämällä sitten aiheen siihen. Jos esihenkilö kehityskeskustelussa, tai kumppani parisuhteessa, kysyy ja saa vastaukseksi vaikkapa arvostetuksi tulemisen tai merkityksellisyyden kokemisen tunteen, tarvitaan myös toimenpidesuunnitelma kuinka sitä ruokitaan. Jos työntekijä motivoituu vahvuuksiensa käyttämisestä, hänen työtehtäviään rukataan mahdollisuuksien mukaan niin että hän saa käyttää vahvuuksiaan. Työkaluja motivaation ruokkimiseen kyllä löytyy, niin työ- kuin yksityiselämäänkin! Kun viestintä- ja yhteistyötaidot otetaan vielä käyttöön, motivaatio puhkeaa kukkaan, ja mehiläiset taikovat siitä sitä makeinta hunajaa. Jokainen tulee aidosti kuulluksi ja ymmärretyksi. Viestintä- ja yhteistyötaidot voi jonkun mielestä kuulostaa vieraalle parisuhteessa, mutta toden totta, samat lainalaisuudet pätevät niin kotona kuin töissä. Toisessa mennään vaan syvemmälle tasolle. Kun luet edellä olevan uudestaan kohdistaen sen itseesi, ymmärrät että se pätee myös itseesi. Itsetuntemus on avainasemassa, kun tarkastelee sitä mikä itseään motivoi. Moni meistä ei ole asiaa koskaan ajatellutkaan, ja siinä ehkä onkin juurisyy moneen väärään junaan nousemiseen.

Henkinen kehitys, hyvinvointi ja työhyvinvointi ovat siis kaikki tekemisissä motivaation kanssa, ja siksi motivaatio on valmennuksen kannalta isossa roolissa. Sen avulla tehdään yrityksissä euroja ja pitkiä työuria, ja kotona onnellisia avioliittoja, iloisia perhejouluja ja elämässä saavutetaan tavoitteita. Oli kyse sitten haastavan projektin läpiviemisestä, mikä minusta tulee isona-pähkäilemisestä, tuotannonohjausjärjestelmän vaihtamisesta, laihdutuksesta, talon rakentamisesta tai parisuhteen pelastamisesta, motivaatio on aina läsnä. Mutta täysin automaattisesti ja helposti se ei aina ole käytettävissä tai tunnistettavissa, ja silloin sen äärelle on hyvä pysähtyä, ja löytää itselle tai työyhteisölle sopivat keinot valjastaa motivaatio käyttöön. Se on iso ja vahva voimavara, ja jokaisella meillä on valtavasti asioita, joista motivoidumme. Valitaan silti taistelumme oikein, jolloin käytämme voimavarojamme juuri siihen, mikä vie meitä eteenpäin.

Kipinöivin terveisin,
Syttyjän Salla